Autorijles

 

Vanaf wanneer ?

In Nederland ben je om een motorvoertuig op de openbare weg te mogen besturen verplicht om voor dit motorvoertuig een rijbewijs te halen.  Door het behalen van dit rijbewijs laat je zien dat je voldoende geoefend hebt met het besturen van dit soort voertuigen om je veilig voor jezelf en anderen met zo’n voertuig door het openbare verkeer te kunnen begeven. Dit is voor iedereen prettig. Voor jou, want jij weet dat je niet wordt opgepakt wegens het niet bezitten van een rijbewijs. Voor alle andere weggebruikers, want die kunnen er op vertrouwen dat jij veilig de weg op kunt met een dergelijk motor voertuig.

Voor het besturen van auto’s  motoren en bromfietsen heeft de wetgever in Nederland regels opgesteld die gelden voor het besturen van die voertuigen. Natuurlijk. Maar ook een aantal regels die gelden als voorwaarden voor het behalen van het rijbewijs voor die verschillende motorvoertuigen. Deze zijn namelijk niet het zelfde:

Voor de  auto mag je vanaf 16 jaar theorie examen doen. Vanaf 16½ mag je rijlessen nemen. Vanaf je 17e verjaardag mag je praktijk examen doen. En heb je je rijbewijs gehaald, dan mag je ook al autorijden. Maar, tot je 18e verjaardag – dus tot de dag dat je 18 word, niet op je verjaardag zelf – moet er als jij rijdt een coach naast je zitten.

En voor die coach gelden best wat eisen:

 • de coach moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B);
 • de coach moet minimaal 27 jaar oud zijn;
 • de coach mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
 • de coach mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
 • de coach mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR;
 • de coach mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
 • de coach moet een geldig rijbewijs B kunnen tonen

Beginnend bestuurder

Heb je dan je auto rijbewijs gehaald, dan ben je (meestal) “Beginnend bestuurder”. Dat betekent dat je de eerste 5 jaar, en de eerste 7 jaar als je nog geen 18 bent, extra streng wordt beoordeeld wanneer je staande  wordt  gehouden door de politie voor (een van) de volgende zaken:

 • Bumperkleven
 • Ernstige snelheidsovertredingen (d.w.z. dat deze volgens het  strafrecht worden behandeld)
 • Het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer
 • Het veroorzaken van materiële of immateriële schade door het niet juist naleven van verkeersregels
 • het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel

Je krijgt een strafpunt bij zo’n overtreding. Heb je er twee, dan ben je je rijbewijs al kwijt!

 

Rijschool Holland geeft lessen in : Schiedam, Barendrecht,  Ridderkerk, Spijkenisse, Hoogvliet, Vlaardingen,  Rhoon, Capelle aan den IJssel, Berkel en Rodenrijs, Gouda, Bergschenhoek, Heerjansdam, Hoogvliet, Zwijndrecht, Hendrik ido Ambacht, Den Haag, Amsterdam, Rijswijk,  Nieuwerkerk ad IJssel en Krimpen ad IJssel.
 
Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag 09:00 – 17:00 uur
Zaterdag 10:00 – 14:00 uur
 
Ing:Nl 80 ingb 0007804655
rijschoolnummer: 3850 r3